Otomatik Kapılar Nasıl Çalışır ve Hayatımıza Nasıl Girdiler.

Otomatik Kapılar Nasıl Çalışır? 
Çoğu otomatik kapı, kapıların açılmasını / kapanmasını tetiklemek için kapının yanlarına takılan hareket algılama sensörleri veya optik sensörler kullanır.
 
Bir süpermarkette olduğunuzu hayal edin. Arabanıza istediğiniz tüm yiyecekleri yüklediniz. Kasadan çıkış yapıyorsun, ödemeni yapıyorsun ve bakkaliye ile dolu çantaları iki eline alıyorsun. Çıkış kapısına doğru yürüyorsunuz, ancak küçük bir sorun var. İki elin dolu kapıyı nasıl açman bekleniyor? Neyse ki, çıkışa biraz yaklaştığınızda, sürgülü cam kapılar geçmeniz için sihirli bir şekilde kayarak açılıyor!
 
Peki ne oldu? Doğaüstü bir şey miydi? Hayır… büyücülük söz konusu değil. Saf bilim ve teknolojidir!
 
Sensörler, bu ileri teknolojinin temel parçasıdır. Sensörler tam olarak adlarının ima ettiği şeyi yaparlar, çevrelerindeki şeyleri hissederler. Gördüğünüz çoğu otomatik kapı, kapıların açılmasını / kapanmasını tetiklemek için kapının yanlarına takılı sensörleri kullanır.
 
Otomatik kapıların tarihçesi
Otomatik kapıları genellikle son birkaç on yılda teknolojideki ilerlemenin bir belirtisi olarak ilişkilendirmemize rağmen, otomatik kapı açma fikri aslında yüzyıllardır var olmuştur. Aslında, MS 1. yüzyılda, İskenderiyeli Heron olarak bilinen bir Yunan matematikçi, muhtemelen otomatik kapılar konseptini ilk bulan kişiydi. O sırada buna 37 numaralı makine adını verdi.
  
37 numaralı bu makinenin arkasındaki tasarımları ve fikirleri basit ama harikaydı. Kurulum şöyleydi: Rahip cemaatiyle birlikte tapınağa yaklaşırken, dev kapılar kendiliğinden büyülü bir şekilde açılırdı!
 
 
Aslında, dev tapınak kapısının önüne yerleştirilmiş sunağın altında akıllıca bir mekanik düzenleme geliştirdi. Rahip öne çıkıp sunağın üzerindeki ateşi yaktığında, üretilen ısı karşı ağırlıkları ve altındaki makara düzenlemesini harekete geçirecek ve daha sonra kapıyı açacaktır. O dönemlerde böyle bir düzenleme bir mucize olarak görülüyordu. Tanrıların rahipten memnun olmalarının ve ardından hizmetinin kabulü için kapıyı açmalarının bir işareti olarak!
 
Bu mekanizmadan etkilenen İskenderiyeli Heron, bu kapı açma tekniğini tapınakların ötesinde uygulamak istedi, ancak gerçekten başarılı olamadı.
 
Yüzyıllar sonra, 1931'de, mühendisler Raymond ve Roby genel amaçlar için otomatik bir kapı fikrini ortaya attılar. Tasarımlarının patentini aldılar ve ABD'de Connecticut'ta bir restoranda ilk otomatik kapı açma sistemini kurdular. Otel personeli, bu mühendislik harikasından çok etkilendi. Garsonlar artık ellerinin tabak ve bardakla meşgul olmasına rağmen hareket edebiliyordu ve artık kapı kollarını beceriksizce hareket ettirmek zorunda kalmıyorlardı!
 
Günümüzün modern otomatik kapı sistemlerine gelince, bunların çoğu, gerektiğinde kapıların açılıp kapanmasını tetiklemeye yardımcı olan sensörlerden oluşuyor. Otomatik kapılarda kullanılan çeşitli sensörlere bakalım.
 
Basınç sensörleri
1960'larda yayaların yaklaşımını algılamak için sensör olarak "kontrol matları" kullanıldı. Bu paspaslar, kapıların önünde ve arkasında zeminin belirli bir alanında ağırlık / basınçtaki değişiklikleri tespit etti. Belirli bir bölgenin maruz kaldığı ağırlık, belirlenen sınırdan fazlaysa ("tetikleme sınırı" ortalama insan ağırlığından daha düşük ayarlanmışsa), kapılar açılacaktır.
 
otomatik kapılar, bir kişinin stratejik yerleşimi nedeniyle basınca duyarlı alanda durması veya üzerinde yürümesi gerekir 
 
Bu tür bir sistemi kullanmanın avantajı, paspas üzerinde baskı olduğu sürece kapıların açık kalmasıdır. Yani kapıların yanında duran / yürüyen bir kişi varsa açık kalır. Bu sadece hızlı giriş / çıkış yapmayı kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda kapıların bir kişinin "kapanmasını" da önler.
 
Birçok gelişmiş otomatik kapı sistemi, ikincil veya yedek sensör olarak basınç sensörleri kullanır. Böylece birincil sensörün arızalanması durumunda basınç sensörü tetiklenir. Bu basınç sensörü, ağırlık temelinde bölgedeki insanların varlığını algılayacak ve kapının otomatik olarak açılıp kapanmasını kolaylaştıracaktır.
 
Hareket dedektörleri veya optik sensörler
Günümüzde çoğu otomatik kapı, kapıların açılıp kapanmasını tetiklemek için kapının yanlarına takılan hareket algılama sensörleri veya optik sensörler kullanıyor. Bu sensörler, adlarından da anlaşılacağı gibi, kapının önündeki hareketi algılar veya "arar". Bu sensörlerde hareket, kapı başlığına takılan ve genellikle aşağı ve dışa yön gösteren bir anten tarafından üretilen bir mikrodalga ışını (10.5 GHz) tarafından algılanır.
 
Hareket sensörü
Tipik bir hareket dedektörü. Bu sensörler oldukça etkilidir, ancak bir büyük eksikliğe sahiptir: yalnızca hareketi algılayabilirler. Bu nedenle, hareketsiz duran veya çok yavaş yürüyen bir kişi (yaşlı vatandaşlar gibi) tespit edilemeyebilir, bu da kazalara veya kapıyı açmak için mücadelelere yol açabilir.
 
Kızılötesi sensörler
Bu özel sensörler, kapıların açılmasını / kapanmasını tetiklemek için kızılötesi teknolojiyi kullanır. Bu sensörler, kapıları çevreleyen alandaki sıcaklık değişikliklerini algılar, böylece bir kişi kapılara yaklaştığında, sensör tarafından ısı izi algılanır ve bu da kapıların fırlamasına neden olur!
 
Otomatik kapılardaki kızılötesi sensörler
Otomatik kapılardaki kızılötesi sensörler nasıl çalışır?
 
Bu sensörlerin kendi başlarına verimli bir şekilde çalıştığını, ancak herhangi bir hıçkırık veya gözetimi önlemek için genellikle tek bir sistem içinde farklı sensörlerin birlikte kullanıldığını unutmayın. Örneğin, hareket sensörleri kapıların önünde hareketi algıladıkları veya 'gördükleri anda açma mekanizmasını tetikleme görevini yerine getirir, ancak kişi çok yavaş hareket ediyorsa veya kapıların yakınında hareketsiz duruyorsa, basınç sensörleri bireyin ağırlığı ve ağırlık giderilene kadar, yani kişi ondan uzaklaşana veya kapıdan geçene kadar kapıların kapanmasını önler.
 
Kapılar gerçekte nasıl açılıyor?
Sensörler bir bireyin varlığını tespit ettikten sonra, kapıları fiilen açma / kapama işi tamamlanmalıdır. Sensörler, kapı panellerine yardımcı bir tahrik veya dişli çark ile tutturulmuş bir elektronik tahrik trenine bağlanır. Yardımcı tahrik, kapıların açılma ve kapanma hareketlerini düzenleyen lastik kayışlarla bağlanır. Bu kapıların alt kısmında, kapıların rahatça kaymasını sağlayan makaralar bulunmaktadır.
 
Otomatik kapıların faydaları
Otomatik kapı sistemlerindeki gelişmeler ve bunların hızla benimsenmesi, özellikle konaklama ve sağlık sektörleriyle ilgili olanlar olmak üzere, yaklaşan endüstriyel sorunlara benzersiz çözümler getirmiştir. Bu çağda otomatik kapılara sahip olmanın bazı önemli avantajlarına bakalım.
 
Kontrollü sıcaklığın korunması ve enerji tasarrufu
Otomatik kapıların montajı, ticari bir kurulumda önemli ekonomik faydalar sağlar, çünkü enerji tasarrufuna yardımcı olur ve böylece faturaları düşürür. Bunun nedeni, kapıların havanın geçtiği nokta olmasıdır ve uzun süre açık bırakılırsa, ısıtma veya soğutma sistemindeki iş yükünü arttırır, bu da daha fazla güç tüketimi anlamına gelir. Otomatik kapılar otomatik olarak kapanır ve kapı etrafında hareket olmadığında mağaza içindeki otomatik sıcaklığı korur. Bu aynı zamanda dışarıdan toz ve döküntü akışını sınırlamaya da bir dereceye kadar yardımcı olur.
 
Enerji ve Çevre Kavramına Sahip 
Otomatik kapılar, gerektiğinde kapıları kapalı tutarak ve şartlandırılan ortamı koruyarak enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olur. 
 
Taşıma için temassız çözümler
Otomatik kapıların önemli fayda sağladığı bir başka alan da sağlık ve konaklama endüstrisidir. Covid-19 salgını, virüslerin yayılmasını en aza indirgemek ve hijyen standartlarını yüksek tutmak için temassız mühendislik ve alternatiflere olan acil ihtiyacı ortaya koydu. Otomatik kapıların, hastanelerde ve sağlık hizmetleri sektöründe oldukça faydalı olan temassız işlevsellik için mükemmel bir çözüm sağladığı yerdir. Benzer şekilde temassız ulaşım yoluyla iyileştirilmiş hijyen de gıda endüstrisine çok iyi hizmet ediyor.
 
Son Söz
Otomatik kapılar bugünlerde inanılmaz derecede kullanışlı ve oldukça güvenlidir, ancak daha iyi ve daha akıllı tasarımları keşfetmek için her zaman çalışmalar yapılmaktadır. Otomatik kapılar, Covid sonrası dönemde çok faydalı olacak mükemmel bir temassız çözüm sunar. Teknoloji şirketleri, donanım şirketleri ile işbirliği içinde, bir parmak dokunuşuyla veya sadece sesli komutla açılıp kapanan otomatik kapılar tasarlamak için çalışıyorlar! Bu her zaman yaşamak istediğim türden bir gelecek ve yakında gerçek olabilir!
Koronavirüs hastalığı (COVID-19)