Fotoselli Kapı

Fotoselli kapı, genel olarak bilinen adıyla otomatik kapılara verilen addır. Fotoselli kapıların otomatik kapı olarak bilinmesinin sebebi; bu kapıların, kendilerine doğru hareket eden bir kişinin yaklaşımını algılaması ve bu algılamaya paralel bir şekilde direkt olarak açılmasıdır. Dünyanın her yerinde kullanılan fotoselli kapıların tarihçesine bakıldığında, hemen hemen 90 yıldır bu kapıların hayatımızda olduğu anlaşılır.

Dünyanın ilk otomatik kapısı 1931 yılında Horace H. Raymond tarafından icat edildi. Horace H. Raymond, Connecticut'ta daha sonra "Stanley Works" olarak adlandırılan alet ve donanım üretiminde mühendis olarak çalıştı. Otomatik bir kapının açılmasını tetikleyen ilk optik cihaz modelini tasarlayan Raymond, buluşunu 1934 yılında patentledi. Horace H. Raymond, yiyecek ve içecek tabaklarını taşıyan garsonlar için oldukça yararlı olan ilk sihirli kapı setini, bir Connecticut restoranına kurdu. Tüm sistem (operatör, kirişler ve kapılar) artı kurulum 100 dolara satıldı. Ürünün başarısından dolayı, otomatik kapı bölümü Stanley Works'ten ayrıldı. Otomatik kapı başlangıçta mutfak ve yemek odası arasında kullanılmak üzere tasarlanmıştı. Orijinal çizimde gösterildiği gibi bir ışık huzmesi "sihirli göz" ile kontrol edilen operatöre sahipti. Horaca H. Raymond buluşunu şu şekilde açıkladı: "Buluşumuz kapıları çalıştırmak için kullanılan bir aparat ile ilgilidir. Bu aparat ışığa duyarlı araçlarla kontrol edilebilen bir aparattır. Buluşumuzun amaçlarından biri, kapıları çalıştırmak için bir cihaz sağlamaktır ki bir kişi kapıya yaklaştıkça kapı otomatik olarak açılır ve kişi oradan geçene kadar açık kalır, kişi geçtikten sonra ise kapı otomatik olarak kapanır. Buluşumuzun bir diğer amacı ise, basit, verimli ve güvenilir şekilde çalışan bir mekanizma yaratmaktır." 1954 yılına gelindiğinde ise, Dee Horton ve Lew Hewitt ilk sürgülü otomatik kapıyı icat etti. 1960 yılında "Horton Automatics Inc"i kurarak, ilk ticari otomatik kayar kapıyı piyasaya sürdüler.

Otomatik kapılar, tarihlerinin ilk gününden itibaren kilit özelliklere sahiptiler. Bu özellikler basitlik, güvenilirlik, verimlilik ve genel estetiktir. Bu özellikler günümüzde de fotoselli kapı üretiminde yol gösteren ilkelerdir. Fotoselli (otomatik) kapılarda elektronik bir kilit bulunur. Kapıların üst kısmında bulunan fotosel (optikelektronik) mevcut bir cismin ışık yardımıyla algılanmasını, elektronik olarak değerlendirmesini ve sinyale dönüştürmesini sağlar. Fotosel sistemi, kapıların fiziksel bir yardıma ihtiyaç duymadan, hem açılmasını hem de kapanmasını sağlar. Bu yönüyle kullanımı oldukça kolay ve rahattır. Hareketi otomatik olarak algılayarak enerjiden tasarruf edilmesini de sağlayan fotoselli kapılar, sahip oldukları estetik ve şık görünüm sayesinde her türlü dekorasyona da kolaylıkla uyum sağlamaktadır.

İşlevsel ve estetik olması fotoselli kapıların tüm şehirlerde modülerliğin bir parçası olmasını ve her alanda kullanılmasını sağlamıştır. Harekete bağlı algılama özelliği sayesinde fotoselli kapılar ısı enerjisinden büyük ölçüde tasarruf edilmesini sağlar. Yaz mevsiminde klimanın etkili bir işleve sahip olarak çalışmasını sağlayan fotoselli kapılar, kış mevsiminde de ısı kaybını önleyerek enerjiden tasarruf edilmesini sağlar. Kolay geçişin vazgeçilmezi olan otomatik kapılar, giriş ve çıkışların yoğun olarak yaşandığı alanlarda isteğe bağlı ve sessiz bir çalışma gerçekleştirir. Fotoselli kapıların sahip olduğu bu özellikler, hemen her alanda bu kapıların tercih edilmesini sağlamıştır.